maandag, 13. april 2015 - 9:51 Update: 13-04-2015 11:51

'Doorstroom naar vaste baan lastiger'

UWV: crisis remt doorstroom naar vaste baan
Foto: Archief FBF
Amsterdam

De doorstroom van een flexibel naar een vast contract is tijdens de crisis sterk afgenomen. Dit geldt zowel voor werknemers met een flexcontract als voor werkzoekenden die vanuit de WW aan het werk gaan met een flexcontract.

Mensen met een uitkering die als uitzendkracht aan de slag gaan, stromen het minst door naar een vaste baan: slechts 1 op de 20 heeft na een jaar een vast contract. Voor de crisis was dit nog 1 op de 10, zo blijkt uit onderzoek van UWV naar de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Een groeiend deel van de beroepsbevolking heeft een flexcontract of werkt als zzp’er. In 2014 ging het om ruim één op de drie werkenden in Nederland.

'Minder mensen met vaste baan'

Uit het rapport van UWV blijkt ook dat het percentage werkzoekenden dat vanuit de WW direct een vaste baan vindt is afgenomen tijdens de crisis. In de periode 2008-2013 kromp dit aandeel van 21% tot 16%. Het aandeel WW’ers dat vanuit de WW aan de slag ging met een tijdelijk contract groeide in dezelfde periode van 42% naar 49%. Het percentage dat het werk hervatte als uitzendkracht bleef stabiel op circa 35%.

Categorie:
Tag(s):