vrijdag, 6. maart 2015 - 19:45

Doorzoekingen in fraudezaak met Chinese zonnepanelen

foto van zonnepaneel | fbf
Foto: fbf
Heereveen

De FIOD heeft donderdag onder leiding van het Functioneel Parket op diverse locaties in Friesland doorzoekingen verricht in een onderzoek naar ontduiking van invoerheffingen bij de invoer van zonnepanelen uit China.

De verdenking is dat een importeur uit Friesland zonnepanelen ontvangt uit China met een omleiding via Maleisië en Taiwan. De daadwerkelijke Chinese fabrikant heeft vermoedelijk geen overeenkomst gesloten met de EU, dus zou een invoerheffing van 65% betaald moeten worden. Vermoedelijk zijn in (vrij)havens van Taiwan en Maleisië de panelen overgeladen in een nieuwe container en voorzien van nieuwe -maar dus ook vervalste- stickers, vrachtbrieven, facturen en oorsprongs-certificaten. Dit om bij invoer in de EU de schijn te wekken dat de zonnepanelen zijn geproduceerd in Taiwan en Maleisië. Hierdoor zou de invoerheffing ontdoken zijn.

De FIOD heeft bij de doorzoekingen administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. De invoerheffing die mogelijk in deze zaak is ontdoken bedraagt bijna 1,2 miljoen euro. In dit onderzoek hebben Douane, FIOD en OM nauw samengewerkt.

Provincie:
Blik op 112: