woensdag, 11. maart 2015 - 16:18 Update: 11-03-2015 16:26

Drie agenten vervolgd door OM na schietincidenten

Drie agenten vervolgd door OM na schietincidenten
Foto: Archief EHF
Tilburg/Oosterhout

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat drie agenten van de eenheid Zeeland - West-Brabant dagvaarden naar aanleiding van de verdenking van het toepassen van onrechtmatig geweld. Dit meldt het OM woensdag.

’Het betreft twee incidenten, één in Tilburg en één in Oosterhout waarbij in totaal door vier agenten werd geschoten op burgers. De zaken zullen later dit jaar voor de rechter komen. Het OM Zeeland-West-Brabant heeft de beide geweldsincidenten laten onderzoeken. Het Tilburgse incident is door de Rijksrecherche onderzocht aangezien de betrokken burger werd geraakt. 

Het Oosterhoutse incident is door VIK (Afdeling interne onderzoeken) van Politie-eenheid Zeeland-West-Brabant onderzocht. Het slachtoffer in Oosterhout is beschoten maar niet gewond geraakt. Beide burgers deden aangifte. 

Op basis van de onderzoeken is het OM van mening dat drie van de vier agenten dienen te worden vervolgd. Het OM heeft de voorgenomen vervolgingsbeslissingen voorgelegd aan de Adviescommissie politieel vuurwapengebruik van het OM, zoals gebruikelijk bij dergelijke zaken. De commissie kon zich vinden in de beslissingen van het Openbaar Ministerie. Alle betrokkenen zijn inmiddels ingelicht over de beslissingen.

Provincie:
Blik op 112: