dinsdag, 24. februari 2015 - 18:10 Update: 24-02-2015 18:22

Drimmelen zet tijdens verkiezingen varende boot in als stembureau

Drimmelen zet tijdens verkiezingen varende boot in als stembureau
Foto: Archief EHF
Drimmelen

Een primeur voor de bewoners in de Biesbosch in de gemeente Drimmelen, zij kunnen op 18 maart 2015 tijdens de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen hun stem uitbrengen op een mobiel varend stembureau. Dit heeft de de gemeente Drimmelen dinsdag bekendgemaakt.

‘Een speciaal daartoe ingerichte motorboot vaart die dag tussen tussen 07.30 en 18.00 uur door de Biesbosch en de nieuwe jachthaven. Op vooraf aangegeven tijden legt de boot bij een aantal aanlegplaatsen aan. Zo wordt het stemmen vergemakkelijkt voor bewoners van de Biesbosch en bezoekers van de jachthaven en Biesbosch. Ook andere stemgerechtigden kunnen er hun stem uitbrengen’, aldus de gemeente.

Het is, voor zover bekend, de eerste keer in Nederland dat een gemeente gebruik maakt van een varend stembureau. De inwoners van de Biesbosch horen bij een waterschap Rivierenland. De overige inwoners van de gemeente vallen onder De Brabantse Delta. 

Door het mobiel varend stembureau kunnen zij toch bij een stembureau van de eigen gemeente hun stem uitbrengen voor zowel het provincie- als het waterschapsbestuur. Bovendien past het bij een toeristische gemeente die voor een groot deel uit natuurpark de Biesbosch bestaat.

Provincie: