zaterdag, 17. januari 2015 - 14:27 Update: 17-01-2015 19:56

EC: Een belastingstelsel voor alle bedrijven in de EU

'Er moet een uniform belastingstelsel komen voor grote bedrijven in de Europese Unie'
Foto: Archief FBF
Brussel

Er moet volgens de Europese Commissie een uniform belastingstelsel voor bedrijven in de Europese Unie komen. Twee Eurocommissarissen van Financiën schrijven in dagblad Trouw. dat de Europese Commissie nog dit jaar wil bereiken dat bedrijven in de EU op een eerlijke manier belasting gaan afdragen.

Het lukt een aantal ondernemingen nu om gebruik te maken van agressieve fiscale planning.Dit is mogelijk door een gebrek aan harmonisatie binnen de EU en mazen in belastingstelsels van de lidstaten, zo schrijven de Eurocommissarissen Vestager van concurrentie en Moscovici (financiële zaken).in hun artikel. Zij doen hun uitspraken na de LuxLeaks van afgelopen november.

Met LuxL

eaks liet een internationaal team van onderzoeksjournalisten uit 26 landen zien hoe Luxemburg bedrijven faciliteert in het ontwijken van belasting in andere landen. Hierdoor kwam voorzitter Juncker van de Europese Commissie onder vuur te liggen, omdat hij premier van Luxemburg was toen de constructies werden goedgekeurd.

2015 wordt een belangrijk jaar voor het aanpakken van de belastingconstructies. Het plan van de commissarissen Verstager en moscovici moet het voor multinationals, die in verschillende Europese landen actief zijn, moeilijker maken om de belasting te ontduiken, aldus Trouw. Doordat bedrijven vaak heen en weer schuiven met geld proberen ze zo zoveel mogelijk winsten onder het gunstigste tarief te laten vallen.

Het plan van de Europese Commissie kan wel alleen doorgaan als de lidstaten het unaniem aannemen.De Europese Commissie hoopt dat er genoeg politieke wil is om de belastingontwijking tegen te gaan.    

Categorie:
Tag(s):