maandag, 26. januari 2015 - 18:18 Update: 27-01-2015 10:03

Eenwielers als nieuw vervoersmiddel?

Eenwielers
Foto: Divers
Uithoorn

Nog even en we rijden allemaal rond op één wiel. De huidige techniek maakt zo'n versnelling dat het nu al betaalbaar is.

Iedereen kent de Segway, de tweewieler die zo'n vier jaar geleden in Nederland werd geïntroduceerd. Nu komen er steeds meer vervoersmiddelen op de markt met slechts één wiel. Sinds kort is er in Nederland de Solowheel verkrijgbaar. In de VS is het nieuwe vervoersmiddel al redelijk populair. Het gaat om een elektrisch aangedreven eenwieler die tot wel 20 km/u haalt over een afgelegde afstand van 15 kilometer. De ontwikkelaars omschrijven het vervoersmiddel als uiterst gebruiksvriendelijk en het zou gemakkelijker zijn dan het leren fietsen. Het principe is 'eenvoudig'. Als je vooruit leunt, rijdt hij vooruit. Hoe meer je duwt, hoe sneller je gaat. Om te draaien, leun je naar links of naar rechts. Maar er zit meer moois aan te komen voor diegene die graag met hun tijd meegaan.

Zo is er recent een nieuwe elektrische motor op de markt gezet met ook slechts één wiel. De ontwikkelaar van deze machine is het Amerikaanse bedrijf Ryno Motors. Zij ontwikkelde met behulp van een stabiliteitssysteem, met o.a gyroscopen, een motoreenwieler waarop je in het verkeer pas écht wordt gezien. De eenwieler haalt een snelheid van 30 km/u en kan bij een volle accu een afstand afleggen van 50 kilometer. Op dit moment lijkt de markt voor Nederland open voor de reeks eenwielers. Er blijkt namelijk nog geen duidelijke wetgeving, aldus diverse importeurs.

De Solowheel is al vanaf 400 euro te koop. De Ryno kost rond de 4500 euro.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):