maandag, 23. maart 2015 - 11:50 Update: 27-04-2015 13:52

Eerste Koningsdag 'nieuwe stijl' in Dordrecht gevierd

Eerste Koningsdag 'nieuwe stijl' in Dordrecht gevierd
Foto: DVC
Dordrecht

In Dordrecht vindt voor het eerst Koningsdag nieuwe stijl plaats. Koning Willem-Alexander zal daar zijn 48e verjaardag vieren. Prinses Beatrix zal er voor het eerst 60 jaar niet bij zijn.

Om 11.00 uur zal de koning met zijn familie per boot arriveren bij het Groothoofd in Dordrecht.Daar zal de koninklijke familie naar een Grande Parade van zo'n 50 historische en  moderne kijken, die het belang van de scheepvaart van de 6 Drechtsteden laten zien.

Op een deel van de route zijn de drie prinsesje erbij , maar prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhove en prinses Mabel niet. Het Koningspaar wordt wel vergezeld door prins Constantijn en prinses Laurentien, de zonen van prinses Margriet: Maurits, Bernhard, Floris en echtgenotes Marilène, Annette en Aimée.

Dit jaar staat de Dordse geschiedenis centraal. Na het bekijken van de Grande Parade gaat het Koningspaar naar de Grote Kerk waar hen een muzikaal programma van cultuur en religie wordt aangeboden: het Bachevenement. Het is een besloten evenement, waarbij een uniek Bach-orgel de hoofdrol speelt.

Vervolgens vertrekt het koninklijk gezelschap naar het Scheffersplein, waar lokale ondernemers hun producten zullen presenteren. Het slotfeest speelt zich af op het Statenplein, waar ruimte is voor de Dordtse jeugd. Er zijn onder meer optredens van dj Lucien Foort en de singer-songwriter Nielson. Duizenden belangstellenden kunnen het muzikale feest bijwonen. De koninklijke familie neemt hier kort na 13.00 uur afscheid van Dordrecht. 

NOS Koningsdag, 10.45 – 13.15 uur op NPO 1.

Provincie: