vrijdag, 15. mei 2015 - 15:58 Update: 15-05-2015 18:07

Eerste XTC-shop ter wereld door Jonge Democraten (D66) in Amsterdam geopend

Jonge Democraten (D66) openen eerste XTC-shop ter wereld
Foto: fbf
Amsterdam

In Amsterdam komt ’s werelds eerste XTC-shop. De winkel wordt aanstaande maandag 18 mei door de Jonge Democraten (D66) in een winkelpand aan de Rosmarijnsteeg in Amsterdam geopend. Dit melden de Jonge Democraten vrijdag.

‘In de winkel worden pillen verkocht om te laten zien hoe gereguleerde verkoop er uitziet: met leeftijdscheck om minderjarigen te weren, met uitgebreide bijsluiters ter voorlichting en met kwaliteitscontrole om vergiftigde pillen te voorkomen’, aldus de Jonge Democraten.

Burgerinitiatief

De jongerenorganisatie stelt dat de schade voor individuele gebruikers en de maatschappij als geheel kleiner wordt als MDMA, de werkzame stof in XTC, wordt gelegaliseerd en gereguleerd. Daarom lanceren ze tevens een burgerinitiatief op mdmja.nl, om winkels zoals deze mogelijk te maken. 

Met 40.000 handtekeningen kan de legalisering van ecstasy op de agenda van de Tweede Kamer worden gezet. ‘’Ruim een half miljoen Nederlanders hebben wel eens XTC gebruikt. Nu is de drug nog illegaal, maar iedereen verkrijgt zijn pillen via illegale straatdealers. Verbieden heeft dus niet geholpen’’, aldus voorzitter Dirkjan Tijs.

D66 durft niet

De Jonge Democraten vinden het burgerinitiatief hard nodig, omdat hun moederpartij D66 zelf niet voor legale XTC durft te pleiten. Dit terwijl het congres van D66 zich al in 2011 voor legalisering uitsprak. Tijs: “Door de opening van een echte winkel kunnen we aan iedereen laten zien wat de voordelen van regulering zijn. Helaas verkopen we nu nog alleen placebo-pillen, maar wat ons betreft komt daar zo snel mogelijk verandering in.”

Provincie:
Tag(s):