vrijdag, 17. april 2015 - 21:14

Eis van 15 jaar cel voor schieten op politie

 Eis van 15 jaar cel voor schieten op politie
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

De officier van justitie eiste vandaag voor elk van de vier jonge Amsterdamse verdachten (19, 21, 22, 25 jaar oud) 15 jaar cel. De vier zouden vorig jaar in mei een gewapende overval hebben gepleegd op een juwelier aan de Haagdijk in Breda. De mannen stonden ook terecht voor poging doodslag op drie politieagenten tijdens hun vlucht, en het carjacken van de auto van een 70-jarige man.

Op 30 mei 2014 begon die reeks met drie jongemannen op een scooter, een stormram, bivakmutsen en handschoenen, een vuurwapen met 14 scherpe patronen en een vluchtauto. Bij de juwelier op de Haagdijk werden vitrines leeggeroofd en versplinterd en kreeg de eigenaar een wapen op zijn hoofd gericht, in gezelschap van zijn vrouw en dochters. Het drietal stapte in bij de vierde verdachte in een gereedstaande vluchtauto. Diverse eenheden konden snel de achtervolging inzetten, toen de Amsterdammers op de snelweg naar het Noorden vluchten.

Vlucht

Een motoragent zou tijdens de vluchtpoging meerdere keren zijn beschoten. Op een afstand van zo'n 30 tot 50 meter tussen de auto en zijn motor – de agent rijdt dan 200 km per uur, wordt volgens justitie meerdere malen op hem geschoten. Ook twee collega's van de eenheid Zeeland-West-Brabant zien de verdachten op hen schieten tijdens de achtervolging.  Als de overvallers hun auto kapotrijden - ze zijn dan van de snelweg af - trekken ze in Meerkerk met geweld een 70-jarige uit zijn auto. De man liep zware verwondingen op in het gezicht, zoals te zien was in de zittingszaal. Ook wordt ten tijde van het overstappen wordt de motoragent beschoten, luidt de verdenking.

Overvaltoerisme

De verdachten hulden zich in stilzwijgen, tijdens het onderzoek. Uit het politieonderzoek is niet gebleken wie het vuurwapen ter hand zou hebben genomen. Het OM koos voor dezelfde straf voor alle verdachten, immers de vier jongemannen bereidden de overval samen voor. 'De overvaltoeristen, jong nog, komen van Amsterdam naar Breda om een juwelier op gewelddadige wijze te overvallen' duidde de officier. '15 jaar voor het brute geweld, de impact en het enorme leed van de slachtoffers.'

Provincie:
Tag(s):