dinsdag, 6. januari 2015 - 13:38 Update: 06-01-2015 21:51

Energielabel een 'must' voor de huiseigenaar bij verkoop of verhuur

Vijf miljoen huiseigenaren krijgen energielabel
Den Haag

Vanaf nu is een definitief energielabel verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. Huiseigenaren lopen vanaf nu dus het risico een boete te krijgen wanneer zij geen definitief energielabel hebben.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stuurt de verkoper of verhuurder als er nog geen label is een herinnering en hij krijgt dan de tijd om alsnog een label te regelen. Maar uiteindelijk staat er een boete van maximaal 405 euro op verkoop of verhuur zonder energielabel.

Deze week vallen de eerste energielabels in de bus bij particuliere huiseigenaren. In januari en februari krijgen zo'n vijf miljoen huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel voor hun huis toegestuurd. Via internet kunnen zij het actualiseren tot een definitief label. Handig om te weten hoe zij hun huis nog zuiniger kunnen maken, en verplicht bij verkoop en verhuur. Zo ziet een koper of huurder ook vooraf hoe zuinig een huis is.

Het voorlopige energielabel geeft een indicatie hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het maakt ook duidelijk wat er nog mogelijk is om energie te besparen. Het voorlopige label is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Actueel maken via internet

Een huiseigenaar kan zijn voorlopige energielabel via internet op www.energielabelvoorwoningen actueel maken: doorgeven welke maatregelen inmiddels zijn getroffen die nog niet in het voorlopige label zijn verwerkt. Denk aan isolatie, een zuinige cv-ketel, dubbel glas, de warmwatervoorziening, de ventilatie en zonnepanelen.

Na het doorgeven van actuele gegevens kan een huiseigenaar het voorlopige label officieel laten omzetten in een definitief label. Dat kan digitaal door bewijs als foto's en nota's te uploaden. Een zelfgekozen erkend deskundige beoordeelt dit. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden. Funda zorgt er bijvoorbeeld voor dat het label standaard bij alle huizen op hun site staat.

Provincie: