zaterdag, 2. mei 2015 - 19:54 Update: 02-05-2015 20:55

Er moet onderzoek komen naar bloedtherapie cupping

Er moet onderzoek komen naar bloedtherapie cupping
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de omstreden therapie cupping, waarbij bloed uit het lichaam wordt gezogen.

Dit schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Uit onderzoek van de krant blijkt dat de therapie populair in moslim-kringen en op tientallen plaatsen in Nederland wordt aangeboden. Bij de alternatieve therapie worden in het lichaam sneetjes gemaakt om er met koppen bloed uit te zuigen. Volgens moslims kan de therapie allerlei kwalen verhelpen, omdat de profeet Mohammed de geneeswijze aanbeveelt in islamitische geschriften.

Maar juist omdat er bij de therapie in het lichaam wordt gesneden, willen de PvdA, VVD en CDA weten of dit wel legaal is. Volgens de wet mag dit niet zonder toezicht, omdat er een hoog risico is op besmetting en infecties. Maar er is geen toezicht op de honderden therapeuten die cupping uitvoeren.

Cuppingtherapeuten zijn volgens Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht van het Academisch Medisch Centrum (AMC). niet opgeleid om sneden in het lichaam te maken en mogen deze handeling niet uitvoeren, zo bevestigt de hoogleraar in de krant. Ook volgens arsenfederatie KNMG lijkt het erop dat de therapeuten niet volgens de wet handelen.

Provincie:
Tag(s):