maandag, 5. januari 2015 - 12:08 Update: 05-01-2015 13:16

Euro nog nooit zo laag als in de afgelopen negen jaar

Euro zakt naar laagste niveau in negen jaar
Foto: Archief FBF.nl

De daling van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar ging maandag door. De euro zakte daarbij tot het laagste niveau sinds maart 2006.

De euro zakt door de groeiende speculatie dat de Europese Centrale Bank (ECB) op korte termijn zijn stimuleringspakket verder gaat uitbreiden om deflatie in het eurogebied tegen te gaan. De euro is nu voor het eerst sinds juni 2010 minder dan 1,20 dollar waard.

Afgelopen vrijdag verloor de euro 0,8 procent tegenover de dollar. Dat gebeurde nadat ECB-president Draghi had gewaarschuwd dat de kans toeneemt dat de centrale bank haar mandaat van prijsstabiliteit niet kan waarmaken. De deflatierisico's zijn groter dan verwacht, waardoor het nagestreefde inflatiedoel van 2 procent in de eurozone niet wordt gehaald. 

Onder valutahandelaren raakt de dollar steeds meer in trek. Dat komt door het herstel van de Amerikaanse economie en de verwachting dat de rente in Amerika in de loop van 2015 wordt verhoogd. Grote banken, zoals Deutsche Bank, houden er rekening mee dat de euro tegenover de dollar een lange glijvlucht zal maken en dat er in 2017 zelfs een koers kan worden bereikt van 95 dollarcent per euro. Dit schrijft fondsnieuws.nl maandag.

Categorie:
Tag(s):