woensdag, 6. mei 2015 - 11:32 Update: 06-05-2015 14:48

Europeanen in 2030 te dik, behalve de Nederlanders

WHO: Europeanen worden steeds dikker, maar Nederlanders niet
Foto: fbf

In een nieuw rapport van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat dat volgens de voorspellingen van deze organisatie bijna alle volwassenen in Europa in 2030 te dik zullen zijn. Alleen de Nederlanders vormen uitzondering binnen Europa. Dit melden verschillende media woensdag.

Op een Europees congres in Praag dat woensdag wordt gehouden,  waarschuwt de WHO dat Europa in 2030 te maken krijgt met een epidemie van obesitas.. Dit zou blijken uit een studie gedaan in opdracht van het Europees Regionaal Bureau van de WHO in Kopenhagen.

Om obesitas te meten maakt de WHO gebruik van de Body Mass Index (BMS). Dat is een berekening die wordt gemaakt aan de hand van het gewicht en de lengte van mensen. EEN BMI boven de 25 telt als overgewicht, een BMI hoger dan 30 wordt obesitas genoemd.

Landen die het hardst stijgen als het om overgewicht gaat zijn Ierland, Spanje, Griekenland, Zweden, Oostenrijk en Tsjechië. Maar ook de Britten worden steeds dikker. Volgens de WHO vormen de Nederlanders een uitzondering binnen Europa. Hier zal het aantal mensen met overgewicht juist iets afnemen.

Ondanks alle waarschuwingen is het niet altijd slecht om dik te zijn. Vorige maand kwam weekblad Elsevier nog met een artikel over de zogeheten obesitas-paradox. Uit diverse studies is namelijk gebleken dat mensen met overgewicht langer leven, zo schrijft Elsevier.  De Schotse arts Malcolm Kendrick zegt in het weekblad dat 'artsen en autoriteiten zich hebben vastgebeten in de theorie dat overgewicht ongezond is en niet durven toe te geven dat het allemaal een vergissing is.' Volgens hem is het voor slanke mensen beter meer te eten en zo gezonder te worden.

Categorie: