woensdag, 11. maart 2015 - 20:18

Europees Parlement wil hardere aanpak online pedofilie

Europees Parlement wil hardere aanpak online pedofilie
Foto: SXC
Brussel

Het Europees Parlement dringt aan op meer en beter onderzoek naar online kindermisbruik, vervolging van daders, bescherming van jonge slachtoffers en snellere verwijdering van illegale foto's en video's van het internet.

De aanpassing van de Europese gegevensbeschermingswetgeving moet ook betere bescherming van kinderen online garanderen, zo stelt het Parlement in een resolutie die woensdag is aangenomen. Meer dan 80 procent van de slachtoffers is jonger dan 10 jaar.

Om kindermisbruik en kinderpornografie tegen te gaan moet er een allesomvattende aanpak komen, waarbij onderzoek en vervolging van de daders, bescherming van de slachtoffers en preventieve maatregelen centraal moeten staan, zo stelt de resolutie die is aangenomen met 606 stemmen voor, 4 tegen en 67 onthoudingen.

De nieuwe aanpak omvatte onder andere het verwijdering van al het illegale materiaal en onmiddellijke aangifte bij opsporingsautoriteiten. Daarnaast moeten Europol en nationale autoriteiten financiële steun, mankracht, onderzoek bevoegdheden en technische ondersteuning krijgen om ''effectief daders te kunnen opsporen en te veroordelen''. Tevens moet er tieuwe technologie voor handen komen om de groeiende hoeveelheid illegaal beeldmateriaal op het web snel te analyseren, vooral ook voor content die versleuteld verborgen is op het ''donkere web''. 

Categorie: