zaterdag, 16. mei 2015 - 21:20 Update: 17-05-2015 10:57

Ex-kankerpatiënten vaak afgewezen bij afsluiten verzekering

Ex-kankerpatiënten kunnen heel moeilijk een verzekering afsluiten
Foto: Archief EHF
Hilversum

Jonge mensen die genezen zijn van kanker stuiten toch nog op problemen bij het afsluiten van verzekeringen Hier kunnen ze hun hele leven tegenaan blijven lopen.

Ze worden afgewezen voor een verzekering of moeten flink hogere premies betalen. Dit blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Kassa. Zelfs als de de dokter iemand helemaal gezond heeft verklaard, bestempelen de verzekeraars ex-kankerpatiënten toch nog als risicovol.

Een  redacteur van Kassa werd door haar specialist na behandeling genezen verklaard  van borstkanker. Ze was weer  gezond en kon verder met haar leven. Echter, toen zij een nieuw huis wilde kopen, kon zij geen overlijdensrisicoverzekering  afsluiten. Zij had een hoger gezondheidsrisico dan gemiddeld en zodoende gold voor haar een wachttijd van vier jaar, aldus één van der verzekeraars. Andere ex-patiënten die al vier of zeven jaar genezen verklaard zijn, moeten een veel hogere premie  betalen.

Laurence Maes van de patiëntenbeweging Levenmetkanker bevestigt in Kassa het probleem waar veel ex-kankerpatiënten tegenaan lopen. Volgens de patiëntenbeweging gebruiken de verzekeraars verouderde cijfers. “Die cijfers weerspiegelen ook niet de geweldige vooruitgang die is geboekt in de genezing van kanker. Verzekeraars zouden gebruik moeten maken van Nederlandse cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie.

Het Verbond van Verzekeraars heeft Kassa bericht dat levensverzekeraars gaan onderzoeken of ze in het vervolg Nederlandse cijfers met betrekking tot borstkanker (van de Nederlandse Kankerregistratie) kunnen gaan gebruiken bij de beoordeling van verzekeringsaanvragen.