maandag, 16. maart 2015 - 11:22 Update: 16-03-2015 12:48

Farmaceuten bieden nu ook kleinkinderen DES-moeders schadevergoeding

Kleinkinderen van de DES-moeders nu ook kans op schadevergoeding
Foto: MV

Kleinkinderen van vrouwen die in de vorige eeuw het kunstmatig hormoon DES slikten, om miskramen te voorkomen, komen nu ook in aanmerking voor een schadevergoeding. Dat heeft het DES-centrum bekendgemaakt naar aanleiding van berichtgeving in dagblad Trouw.

Het gaat om kleinkinderen van vrouwen die tussen 1947 en 1977 het kunstmatig hormoondiëthylstilbestrol (DES) slikten tijdens hun zwangerschap.

De dochters van de zogenoemde DES-moeders bleken afwijkingen te hebben aan de geslachtsorganen. Ook bleken ze een grotere kans op onvruchtbaarheid en kanker te hebben. Doordat de kinderen van deze DES-dochters weer vaak veel te vroeg geboren worden, is een aantal van hen (deels) gehandicapt. Vanaf nu kunnen ook zij aanspraak maken op een bijdrage uit het DES-fonds voor smartegeld en voor het verlies van arbeidsvermogen, aldus Trouw.

Toen de farmaceuten en de verzekeringen dit fonds in het leven riepen, stelden zij 39 miljoen euro ter beschikking voor slachtoffers van het medicijn. Hiervan is nog de helft over, stelt het DES-centrum. De schadevergoeding bedraagt naar schatting gemiddeld 100.000 euro per persoon, maar kan bij kinderen met een ernstige beperking oplopen tot 150.000 euro.

Categorie: