donderdag, 19. februari 2015 - 22:13 Update: 19-02-2015 22:15

Feyenoord moet vrezen voor het Nancy-scenario

Feyenoord moet vrezen voor het Nancy-scenario
Foto: Archief EHF
Rome

(ElfVoetbal-BlikOpNieus) Feyenoord heeft donderdagavond een knap gelijkspel geboekt bij AS Roma (1-1), maar is dat resultaat nog wel iets waard nadat 'supporters' van de club zich zwaar misdroegen in Rome.

Colin Kazim-Richards was uitbundig. De aanvaller vierde zijn gelijkmaker tegen Roma donderdag rond 20.15 uur met fans uit Rotterdam die nog wel in Stadio Olimpico mochten komen. Hoe veel waarde heeft het doelpunt van Kazim uiteindelijk? De Europese voetbalbond UEFA komt namelijk vrijdag bijeen voor een ingelaste vergadering.

Erfgoed gesneuveld

Op het moment dat de spelers van Feyenoord naar Kazim renden en Fred Rutten hinkend het veld opliep met zijn handen in de lucht, hadden drie Rotterdamse relschoppers een celstraf van zestien maanden opgelegd gekregen. Zes mannen kregen acht maanden cel. Twee troffen een schikking en betalen een boetes van 40.000 euro.

In de binnenstad van Rome zijn in de afgelopen dagen de nodige vernielingen aangericht door een deel van de meegereisde aanhang van Feyenoord. Daarbij is onder meer Fontana della Barcaccia, bij de Spaanse trappen en op de werelderfgoedlijst, voor een deel gesneuveld. Op het Piazza di Spagna raakten relschoppers slaags met de politie. Het Italiaanse persbureau ANSA meldt dat het 'een slagveld' was. De politie arresteerde woensdagavond al 33 relschoppers.

Reacties op geweld

"Rome is verbijsterd en vernietigd. Ik wil hierover spreken met de Nederlandse ambassadeur. Ontoelaatbaar dat de inwoners van mijn stad worden gegijzeld door dit tuig", zei burgemeester Ignazio Marino tegenover Italiaanse media. Lokale politici spraken hun hoop uit dat de wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord zou worden afgelast.

De ambassade van Nederland in Rome reageerde direct op de vernielingen door relschoppers uit Nederland. "Voetbal moet een feest zijn en geen geweld. Nederland helpt Italië alle schuldigen te straffen."

Maatregelen UEFA

De vraag rijst wat de UEFA gaat ondernemen. In 2006 werd Feyenoord na ongeregeldheden rond het UEFA Cup-duel met AS Nancy uitgesloten van verdere deelname. Ook volgde een boete van 60.000 euro en een jaar schorsing in Europees verband. Feyenoord had destijds al een verleden met supportersgeweld en forse maatregelen van de UEFA.

Dit seizoen betaalde Feyenoord tot dusver al 80.000 euro aan boetes. Tegen Besiktas zou een deel van de aanhang racistische leuzen hebben geroepen en tegen Standard Luik en Sevilla werd vuurwerk afgestoken. 'Door dit gedrag van enkele supporters wordt Feyenoord telkens blootgesteld aan grote risico's', meldde Feyenoord op de clubsite.

Feyenoord moet vrijdag afwachten welke nieuwe maatregelen volgen na het ernstige geweld in Rome van de afgelopen dagen. Aan een hoge geldboete lijkt de Rotterdamse club, gezien het heden én verleden, niet te ontkomen. Of uitsluiting van verdere deelname aan de Europa League tot de mogelijkheden hoort moet de vergadering van de UEFA uitwijzen. De goal van Kazim kan weleens van geen enkele waarde zijn geweest voor Feyenoord, dat moet vrezen voor het Nancy-scenario.

 

 

Categorie: