dinsdag, 6. januari 2015 - 20:56 Update: 06-01-2015 22:27

Fietsberaad:niet harder dan 25 km/h op fietspaden

Advies:stel maximumsnelheid van 25 km/h op fietspad in
Foto: Archief EHF
Utrecht

Op fietspaden zou een maximumsnelheid moeten gelden van 25 km/uur. Dat vindt het Fietsberaad.

Directe aanleiding is de opkomst van de speed pedelec, de elektrische fiets waarmee je makkelijk een snelheid van 40 tot 45 km/uur kunt rijden. Het ministerie van IenM en belangorganisaties buigen zich al geruime tijd over de vraag wat je aan moet met de speed pedelec. Enerzijds lijkt het een ideaal vervoermiddel voor het woon-werkverkeer over grotere afstanden, anderzijds kan de hogere snelheid tot brokken leiden.

Het Fietsberaad pleit voor helderheid in de regelgeving. In ieder geval zouden voor de speed pedelec dezelfde regels moeten geleden als voor bestuurders van andere motorvoertuigen. De maximumsnelheid ter plekke moet bepalend zijn. Als de maximumsnelheid 30 km/uur is, geldt dat ook voor de bestuurder van een speed pedelec.

Maar voor (brom-)fietspaden bestaat nog geen maximumsnelheid. Het Fietsberaad stelt daarom voor ook daar een maximumsnelheid te introduceren. Op (on)verplichte fietspaden zou die maximaal 25 km/uur moeten bedragen, op verplichte bromfiets/-fietspaden maximaal 40 km/uur.

Provincie: