woensdag, 18. februari 2015 - 10:55 Update: 18-02-2015 21:45

'Flexwerkers en vrouwen lekken het meest gevoelige bedrijfsinfo'

Foto van hacker op computer internet | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Uit het jaarlijkse overzicht bedrijfscriminaliteit van Hoffman bedrijfsrecherche blijkt dat grote bedrijven steeds vaker slachtoffer zijn van fraude.

Dit komt omdat op de flexibele arbeidsmarkt werknemers minder loyaal zijn aan hun werkgevers. Dit schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

Hoffman ontdekte vorig jaar bij 11 procent van de 1500 onderzochte bedrijven dat er was gefraudeerd. Directeur van Hoffman, Richard Franken, zegt hierover in de krant: 'Het lijkt erop dat mensen, vooral jeugdigen, eerder geneigd zijn een misstap te zetten als ze toch weten dat hun contract niet verlengd wordt.' In de meeste gevallen gaat het om gegevensfraude: het lekken van bedrijfsgevoelige informatie.

In het onderzoek valt verder op dat steeds meer vrouwelijke werknemers zich schuldig maken aan fraude. Sinds 2007 is hun aandeel in bedrijfscriminaliteit gestegen van 11 naar bijna 30 procent. Dit valt deels te verklaren doordat meer vrouwen zijn gaan werken. Ook de crisis speelt een rol. Franken: 'Met name vrouwen gaven 'financiële sores' aan als reden voor hun misstap.'