woensdag, 11. februari 2015 - 20:03 Update: 11-02-2015 21:05

'Flexwerkers minder tevreden over werk en hun leven'

werkeloosheid
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Flexibilisering van de arbeidsmarkt Flexwerk komt steeds later in de loopbaan voor. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een vandaag verschenen rapport.

Waar in 2002 80% van de werknemers na zes tot tien jaar een vaste aanstelling had, was dat in 2012 pas na tien tot vijftien jaar. Van een cumulatie van flexibele contracten binnen huishoudens lijkt geen sprake.

Het aandeel huishoudens waarin ten minste een van de partners een vast contract heeft (80%), was het afgelopen decennium tamelijk constant. Wel neemt het aandeel eenpersoonshuishoudens toe en daarmee ook het aandeel alleenstaanden met een flexibel contract.

Waar vroeger het inkomensrisico binnen huishoudens groot was omdat vrouwen niet werkten, neemt het nu toe vanwege de groei in het aandeel eenpersoonshuishoudens. De arbeidsomstandigheden van flexwerkers zijn op sommige punten slechter dan die van vaste krachten (bv. veel repeterend werk), maar geestelijk en emotioneel zwaar werk wordt nog altijd vooral door vaste krachten gedaan.

Wel zijn flexwerkers – met uitzondering van zelfstandigen – minder tevreden over hun werk en hun leven. Baanzekerheid blijft onverminderd het ideaal van de meeste werknemers.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):