zaterdag, 7. maart 2015 - 17:30 Update: 07-03-2015 18:39

Flinke daling pensioenpremies, maar niet iedereen betaalt minder premie

Flinke daling pensioenpremie, maar niet voor iedereen
Amsterdam

Uit onderzoek van DNB blijkt dat 70 procent van de werkenden in 2015 minder pensioenpremie betaalt dan vorig jaar.

Gemiddeld zijn de premies met 7,8 procent gedaald. In totaal wordt 1,9 miljard euro minder ingelegd, zo melden verschillende media. Minder inleg betekent meer geld in de portemonnee. Voor een modaal gezin scheelt dat soms enkele tientjes per maand. Dit schrijven verschillende media zaterdag.

DNB onderzocht de premies van 158 pensioenfondsen. Het blijkt dat voor een kwart van de werkenden de pensioenpremie gelijk is gebleven. De premies werden vaak niet verlaagd vanwege een lage dekkingsgraad. Zes procent van de werkenden moet dit jaar zelfs meer premie betalen.

Met ingang van januari 2015 is de pensioenopbouw versoberd, wat inhoudt dat mensen een kleiner deel van hun salaris belastingvrij opzij kunnen zetten dan voorheen. Er wordt dus per jaar minder pensioen opgebouwd, maar het kabinet is van mening dat mensen toch de mogelijkheid hebben om een goed pensioen op te bouwen, gewoon omdat ze langer doorwerken.

De oppositie is kritisch. Er werd  onder andere door D66 bij staatssecretaris Klijnsma op aangedrongen dat de premies zouden worden verlaagd. De partij noemde het logisch dat je minder premie betaalt als je minder pensioen opbouwt. Klijnsma vond dat de fondsen zelf mogen uitmaken of ze de premie verlagen.

Categorie: