zaterdag, 18. april 2015 - 11:25 Update: 19-04-2015 10:45

FNV: 'Belastingdienst doet niets aan toename werkdruk door seniorendagen'

FNV: 'Belastingdienst ontduikt uitvoering cao'
Foto: fbf
Amsterdam

Vandaag werd bekend dat Peter Veld, Directeur-Generaal Belastingdienst, klaagt dat door de zogeheten seniorendagen werk blijft liggen bij de Belastingdienst.

‘Dit is een aanval op de oudere medewerker’ reageert Marco Ouwehand van FNV Overheid. ‘Aan de ene kant moeten we van het kabinet langer doorwerken. Maar als er voorzieningen nodig zijn om dat mogelijk te maken, vindt het kabinet 'ouderen te duur’. Er zijn veel situaties waarin vervanging moet worden geregeld, zoals bij ziekte en verlof voor mantelzorg. Wat is het volgende voorstel? Afschaffen van zwangerschapsverlof omdat het te veel kost?’ FNV Overheid wil met de Belastingdienst zo snel mogelijk een gesprek over de naleving van de cao.

De klaagzang van Peter Veld is niet toevallig. Onlangs heeft minister Blok voorgesteld deze cao-afspraak af te schaffen. De regeling houdt in dat oudere medewerkers een klein deel van hun salaris inleveren in ruil voor meer vrije dagen. Dit maakt het mogelijk om langer gezond door te werken, zoals het kabinet wil.

Ouwehand: 'De praktijk bij de Belastingdienst is dat er helemaal niks wordt veranderd aan de werklast als iemand gebruik maakt van deze cao-regeling. Er wordt geen vervanging geregeld, daardoor loopt de werkdruk op. Dat is schandalig. Dit is een cao-afspraak die gewoon moet worden nagekomen. Het is logisch dat als iemand 15% minder werktijd heeft, dat ook gevolgen heeft voor zijn hoeveelheid werk. Ik krijg van mijn leden het signaal dat in minder tijd gewoon hetzelfde werk moet gebeuren. Dat is ontduiking van de cao. De leeftijdsopbouw bij de Belastingdienst kan geen verassing zijn voor de heer Veld. Hij kan dan uitrekenen wat het kost om de cao uit te voeren.’

 

 

 

Provincie:
Tag(s):