zaterdag, 24. januari 2015 - 17:13 Update: 24-01-2015 17:19

FNV: Duistere spelletjes in het Limburgse OV

FNV: Duistere spelletjes in het Limburgse OV
Foto: Archief EHF
Utrecht

FNV Streekvervoer en FNV Spoor zijn geschrokken van de berichtgeving in De Volkskrant van vandaag (24 januari) over de aanbesteding van het spoor- en openbaar vervoer in Limburg.

 “Er wordt een ontluisterend beeld geschetst van de beweegredenen van de partijen die meedingen naar de openbaar vervoerconcessie in Limburg”, aldus Huub van den Dungen bestuurder FNV Spoor.

Zo is Veolia (voor 60% in handen van de Franse staatsbank Caisse des Depots et Consignations) erop uit via procedures de aanbestedingsprocedure te rekken en daarmee, op kosten van de Nederlandse belastingbetaler, langer te kunnen verdienen op de huidige concessie. Het bedrijf heeft inmiddels een reputatie in het voeren van gerechtelijke procedures. Onlangs verloor Veolia nog een rechtszaak waarmee het de deelname van de NS-dochter aan de Limburgse aanbesteding wilde voorkomen. Dat weerhield Veolia er niet van om daarna een vergelijkbare klacht bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in te dienen. En nu sluit het bedrijf een nieuwe rechtsgang wederom niet uit.

Marlies Peeters, bestuurder FNV Streekvervoer: “Nog triester is te moeten constateren dat Veolia de aanbesteding helemaal niet wil winnen. Dit is pure minachting voor de jarenlange inzet van de Veolia-werknemers. Politieke en financiële machtspelletjes gaan boven de waardering voor het eigen personeel en het belang van de (Limburgse) reiziger.”

Volgens FNV Streekvervoer en FNV Spoor wordt nog een andere, verborgen agenda zichtbaar. De Veolia-directie ziet in ‘bevriende onderneming Arriva de gedroomde winnaar van de aanbesteding van concessie Limburg’. Juristen van Veolia lopen zich nu al warm voor een rechtszaak als de concessie aan NS wordt gegeven. “Een overwinning voor ‘vriendje’ Arriva is immers ook een zege voor Veolia. Als de NS maar niet wint!”, stelt Peeters. “Dit kan zo niet doorgaan! De FNV vindt dat staatssecretaris Wilma Mansveld, samen met het Limburgse provinciebestuur, hier nader onderzoek naar moet doen.”

De FNV is al jaren buitengewoon kritisch over de marktwerking in het openbaar vervoer. De gang van zaken in Limburg bewijst eens temeer dat het hierbij om andere belangen gaat dan om de voordelen die aanhangers van marktwerking ons doen geloven. Van der Dungen: “Nu het erop lijkt dat de aanbesteding door buitenlandse staatbedrijven wordt misbruikt om een Nederlands staatsbedrijf onderuit te halen, rechtvaardigt de conclusie dat marktwerking in het openbaar vervoer (ver) over de houdbaarheidsdatum heen is. De Nederlands overheid doet er goed aan de stekker hieruit te trekken.”

Provincie:
Tag(s):