maandag, 12. januari 2015 - 8:32 Update: 12-01-2015 8:35

FNV hekelt misleidende reclamespotjes over zorg van minister

Helft Nederlanders heeft moeite met regie over gezondheid, ziekte en zorg
Foto: Archief FBF
Den Haag

De vakbond FNV hekelt de misleidende reclamespotjes over zorg van de hand van de minister.

Het ministerie van Volksgezondheid zendt misleidende spotjes uit over de bezuinigingen en veranderingen op de zorg, en is ook nog eens doof voor kritiek. Dat concludeert de FNV uit de reactie van het ministerie op klachten over de zorgspotjes bij de Reclame Code Commissie. ,,Minister Schippers weigert op de kritiek in te gaan. Ze gebruikt een smoesje door te stellen dat haar spotjes geen reclame zouden zijn, en daarmee buiten de adviesbevoegdheid van de Commissie vallen. Wat een schijnvertoning’’, aldus Corrie van Brenk van FNV Zorg & Welzijn. Donderdag stelt de FNV dit punt ter discussie bij de Reclame Code Commissie.

Het kabinet haalt de komende tijd miljarden euro’s weg bij de zorg. Hierdoor verliezen tienduizenden zorgwerkers hun baan, en vele ouderen, gehandicapten en kwetsbare kinderen hun zorg. Leden van de FNV trekken al geruime tijd aan de bel over zorg die gaat verdwijnen; zorgmedewerkers voeren acties en wijzen de lokale en landelijke politiek op hun verantwoordelijkheid. In de spotjes wekt het ministerie valse verwachtingen dat de zorg beter wordt, en dat er altijd zorg is als dat nodig is. De FNV vindt dat misleidend. Het is belangrijk dat minister Schippers het eerlijke verhaal vertelt.

,,Minister Schippers heeft zendtijd op radio en tv. Ze huurt een reclamebureau in, ze laat misleidende spotjes maken, en dan ontkent ze dat het reclame is. Wat een schijnvertoning’’, aldus Corrie van Brenk.

De afgelopen tijd is gebleken dat ontzettend veel mensen zich boos maken over de misleidende zorgspotjes. Bij de FNV zijn veel klachten binnengekomen. En ook op de sociale media blijkt dat de spotjes bij heel veel mensen in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Over de zorgspotjes

De misleidende zorgspotjes worden al geruime tijd uitgezonden op radio en tv. Een van de spotjes verhaalt over een oude mevrouw die slecht ter been is en ‘straks thuis aanvullende ondersteuning krijgt van professionals en haar gemeente’. Deze suggestie gaat voor veel mensen niet op, alleen al vanwege het feit dat in veel gemeenten door bezuinigingen zorg verdwijnt. Ook verschilt het beleid per gemeente zo zeer, dat een algemeen beeld per definitie te kort doet aan de werkelijkheid.

In een ander spotje wordt verhaald van een oudere meneer die dementeert en naar een zorginstelling verhuist. In werkelijkheid wil het kabinet dat mensen in deze moeilijke situatie juist langer thuis blijven wonen. En als ze al eindelijk in aanmerking komen voor opname in een verpleeghuis, dan komen ze eerst op een wachtlijst te staan. De spot wekt de illusie dat de meneer zo naar een instelling kan, terwijl het in de praktijk juist moeilijker wordt.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):