dinsdag, 27. januari 2015 - 11:53

FNV Metaal stelt Alfa Laval ultimatum om onvoorwaardelijk sociaal plan af te dwingen

Vlag FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Groningen

Vanochtend heeft vakbond FNV Metaal een ultimatum gesteld aan Alfa Laval in Groningen. “We willen een goed sociaal plan afspreken, zónder dat hieraan voorwaarden worden verbonden”, aldus Albert Kuiper bestuurder bij FNV Metaal.

“Het eindbod dat Alfa Laval doet heeft ontbindende voorwaarden, is ondermaats en biedt geen enkele soelaas voor de 150 medewerkers die straks zonder werk zijn.”

Onlangs heeft de Zweedse directie van Alfa Laval besloten de gehele productie over te hevelen van Groningen naar Italië, Polen en Zweden. Hierdoor sluit de locatie in Groningen en staan alle medewerkers op straat. In de onderhandelingen over een sociaal plan heeft Alfa Laval zeer ongebruikelijke en ongepaste voorwaarden gesteld. Kuiper: “Die voorwaarden zijn echt onverteerbaar voor ons. De OR wordt het mes op de keel gezet: als zij niet positief adviseert over de sluiting, dan komt er geen sociaal plan. Belachelijk!” Ook als de ontslagprocedures niet voor 1 juli dit jaar zijn afgerond, dan hanteert Alfa Laval het sociaal plan niet.

FNV Metaal wil een sociaal plan dat geldt van 1 maart 2015 tot 1 maart 2016 met daarin een ontslagvergoeding van C=1,5 en vergoedingen voor juridische bijstand, financieel advies en scholing. Als Alfa Laval niet voor maandag 2 februari om 08.00 uur reageert, dan sluit de bond acties niet uit.

Alfa Laval in Groningen maakt deel uit van een wereldwijde organisatie die zich bezighoudt met scheidingstechnologie, warmteoverdracht en vloeistofstroombeheersing. Bij de locatie in Groningen werken in totaal 150 mensen.

Provincie:
Tag(s):