woensdag, 18. maart 2015 - 10:42 Update: 18-03-2015 13:00

FNV: Steigerbouwers krijgen bij BIS nog steeds te weinig betaald

FNV: BIS volhardt in onderbetaling steigerbouwers
Foto: fbf
Amsterdam

Bilfinger Industrial Services Nederland B.V. (BIS) is niet bereid om in Nederland geldende wet- en regelgeving te laten volgen bij het te werk stellen van steigerbouwpersoneel.

Dit blijkt uit gesprekken die de FNV had met de directie van het bedrijf. Bij controle op de locatie van Shell in Moerdijk is gebleken dat er nog steeds te weinig betaald wordt. Daarom voert de FNV vanmiddag van 15.30 uur tot 16.15 uur actie op die locatie.

Dick Koerselman, bestuurder Handhaving & Naleving FNV: “Al in oktober vorig jaar hebben we de misstanden aangetoond in een uitgebreid rapport aan Shell en de steigerbouwbedrijven. Ze hebben tijd gevraagd om veranderingen door te voeren. Die tijd hebben ze van ons ook gekregen. Maar we constateren nu, bijna een half jaar later, dat er helemaal niets is gebeurd. De maat is vol.”

BIS huurt steigerbouwers in van onder meer uitzendbureau FridayEurotech. FNV ontdekte forse onderbetaling van deze steigerbouwers, ingehuurd door BIS tijdens controles bij een onderhoudsstop bij Shell eerder dit jaar. Uitzendkrachten krijgen 9 euro in plaats van 13 euro loon per uur. ADV-dagen worden niet uitgekeerd en de zogenoemde ‘ver-van-huis’-regeling wordt onjuist toegepast, waardoor buitenlandse werknemers veel teveel betalen voor huisvesting en vervoer.

Daarnaast schaalt BIS vrijwel alle uitzendkrachten in als ‘hulpsteigerbouwer’. Maar de steigerbouw in een industriële omgeving is zeer complex, en een ploeg steigerbouwers moet normaal uit gecertificeerde monteurs bestaan. De traditionele hulpsteigerbouwers die voornamelijk buizen sjouwen en niet mogen bouwen, komen nauwelijks meer voor.

FNV heeft de BIS-directie eerder per brief verzocht om inzage in certificering, functie-indeling en loon. Hierover is overleg geweest. De BIS-directie bleek in eerste instantie onvermurwbaar, geeft geen inzage in relevante stukken en houdt vast aan onderbetaling en het ontduiken van wet- en regelgeving. Wel heeft zij toegezegd een audit te doen bij de uitzendbureaus en de FNV hierover te informeren. Maar het blijft nu oorverdovend stil en de onderbetaling gaat door. De tijd is nu gekomen dat de FNV alle betrokken partijen, directies en werknemers gaat informeren over de misstanden.

Zoals eerder afgesproken komen nu Shell Pernis en de NAM als opdrachtgever in beeld. Zij moeten hun rol pakken en BIS bewegen alsnog tot correctie over te gaan.

Een andere steigerbouwer, Brand, is geschrokken van de onderbetaling van zijn uitzendkrachten. Brand geeft gehoor aan de oproep van FNV om controle uit te voeren bij de uitzendorganisaties die het bedrijf inhuurt. FNV heeft goede gesprekken met Brand. Zij zetten zich in voor betere arbeidsvoorwaarden en FNV heeft bij dit bedrijf vertrouwen in een goede afloop.

Provincie:
Tag(s):