woensdag, 18. februari 2015 - 13:27 Update: 18-02-2015 13:30

FNV: UvA moet luisteren naar studentenprotest

FNV: UvA moet luisteren naar studentenprotest
Foto: Archief EHF
Amsterdam

FNV schaart zich achter het protest van UvA-studenten en roept het College van Bestuur op serieus met studenten en personeel in gesprek te gaan over het onderwijs.

‘Een universiteit die alleen maar een studentenfabriek met wegwerpwetenschappers wil zijn, schiet zijn doel voorbij. Het moet weer gaan om kennis en kwaliteit, ook bij de UvA,’ zegt Jan Boersma van FNV Overheid.

Studenten houden sinds vrijdag 13 februari het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam bezet. De actievoerders zijn boos over het feit de universiteit steeds meer als een groot bedrijf wordt bestuurd. Bij dit zogeheten ‘rendementsdenken’ is het aantal studenten dat een diploma haalt belangrijker dan de kwaliteit van het onderwijs. Ook maken de studenten zich zorgen over bezuinigingen op het personeel. Het aantal wetenschappelijke en ondersteunende medewerkers met tijdelijke contracten neemt snel toe. De actievoerders willen met hun actie meer medezeggenschap afdwingen bij beslissingen over het onderwijs.

FNV Overheid vindt dat het bestuur van de UvA de actievoerders serieus moet nemen en er alles aan moet doen om de zorgen van studenten en personeel weg te nemen. Boersma: ‘Laat het bestuur beginnen door een open gesprek met de actievoerders aan te gaan, zonder dat zij aan de actievoerders voorwaarden stellen.’ Ook wil de FNV dat de UvA het aantal flexibele contracten terugbrengt. Daarover zijn in de cao 2015-2016 afspraken gemaakt. Boersma: ‘We gaan ervan uit dat de UvA zich houdt aan deze afspraken en het wetenschappelijk personeel meer echte banen biedt.’

 

Provincie: