maandag, 9. februari 2015 - 20:09 Update: 09-02-2015 21:04

Forse straffen geëist tegen ladingdieven. Hoofdverdachte hoort vijf jaar celstraf

Diefstal van lading in 2014 sterk gedaald
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank Den Bosch onvoorwaardelijke celstraffen tussen de 16 en 54 maanden geëist tegen vijf verdachten van het plegen van ladingdiefstallen en pogingen daartoe in mei en juni 2014.

De mannen, in leeftijd variërend van 20 tot 49 jaar, handelden in georganiseerd verband. Een van hen had een aansturende rol en hoorde de officier van justitie de hoogste straf tegen zich eisen.

Parkeerplaatsen

De groep ladingdieven ging, steeds in wisselende samenstelling, ’s nachts op pad om ladingdiefstallen te plegen. De bende sloeg toe op parkeerplaatsen in het zuiden en oosten van Nederland. Vermoedelijk bedwelmden de ladingdieven vrachtwagenchauffeurs om te voorkomen dat ze betrapt werden, maar dit kon niet worden aangetoond.

Onderzoek

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket van het OM is gestart op 10 april 2014, in reactie op het almaar toenemende aantal ladingdiefstallen in ons land. Opmerkelijk in dit verband is dat het aantal ladingdiefstallen sinds de aanhouding van deze verdachten significant is verlaagd. Opgenomen telefoongesprekken, onderschepte sms-berichten, bakengegevens, zendmastgegevens, camerabeelden e.d. onderschrijven de verdenkingen die het OM tegen de verdachten heeft.

Buit

De criminele groepering stal tientallen dozen computerapparatuur, die nagenoeg allemaal bij de aanhouding van drie van de verdachten werden teruggevonden begin mei 2014. Ook wisten de mannen tientallen dozen lego en een grote hoeveelheid computerprocessoren en televisies te ontvreemden begin juni dat jaar. Bij een poging tot ladingdiefstal halverwege die maand werden zes zeilen opengesneden.

Herhaling

Gedurende het onderzoek zijn vier van de verdachten allen één of meerdere keren aangehouden door de politie. Het ging daarbij om diefstal van computerapparatuur en een aantal pogingen tot ladingdiefstal of vernieling door middel van zeilen snijden. Alle aanhoudingen en inbeslagnames ten spijt, de ladingdieven pakten hun criminele activiteiten direct na hun vrijlating weer op, soms al diezelfde nacht.

Doorzoekingen

De politie heeft in juni 2014 doorzoekingen gedaan in acht woningen in Eindhoven, Geldrop, Leende en Maasbracht. Ook werden in Eindhoven een garagebox, een winkelpand en een loods doorzocht. Hierbij is beslag gelegd op gestolen televisies, enkele duizenden euro's contant geld, dure horloges, drie auto's en verschillende stanleymessen.

De behandeling van de strafzaak gaat morgen verder met de pleidooien van de advocaten. De uitspraak volgt op 3 maart.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):