zaterdag, 31. januari 2015 - 22:24 Update: 01-02-2015 11:02

Gedetineerden kunnen gewoon doorgaan met criminele activiteiten in gevangenis

Gedetineerden kunnen gewoon doorgaan met criminele activiteiten in gevangenis
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het is voor gedetineerden, die na hun veroordeling hun straf moeten uitzitten in de gevangenis, gewoon mogelijk om vanuit hun cel de criminele activiteiten voort te zetten.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM), de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de politie dat door RTL Nieuws is opgevraagd bij Nationale Recherche.

Uit het onderzoek, waarbij 29 zogenaamde topcriminelen werden gevolgd, blijkt dat ze vanuit hun door konden gaan met mensenhandel, drugshandel, afpersing, liquidaties en het beïnvloeden van getuigen. De onderzoekers noemen het probleem  'urgent', 'hardnekkig' en 'ernstig' en concluderen dat politie en justitie 'onvoldoende in staat zijn om dit tegen te gaan'.

Het aantal gevallen per jaar, waarbij het crimineel handelen gewoon wordt voortgezet, lijkt veel meer te zijn dan de 29 gevolgde topcriminelen. Het is niet officieel onderzocht maar uit het onderzoek zou blijken dat de recherche het in een eerder onderzoek heeft over 60 tot 70 meldingen per jaar.

Provincie: