zaterdag, 21. februari 2015 - 21:49 Update: 22-02-2015 11:35

Geduld wintersporters op de proef gesteld door lange files

Geduld wintersporters op de proef gesteld door lange files
Foto: Archief FBF.nl
Zwanenburg

Wintersporters die zaterdagochtend vroeg al vertrokken richting het wintersportgebied in Frankrijk hebben in Frankrijk tot wel 10 uur lang stilgestaan vanwege de lange files. Dit meldt de VID zaterdagavond.

De A48 van Lyon naar Grenoble was al een tijdlang afgesloten vanwege sneeuw, maar 's middags werd ook nog de A43 tussen Lyon en Chambery dichtgegooid over een lengte van 90 kilometer.

Hogere delen van de snelwegen zijn besneeuwd geraakt. Omdat er files ontstonden konden de autoriteiten de wegen niet meer schoon krijgen. Ook komen sommige voertuigen vanwege de hevige sneeuwval de bergtoppen niet meer over. Sommige automobilisten stonden zaterdag rond 17.00 uur inmiddels al sinds 11.00  uur vanochtend op vrijwel dezelfde plaats op bijvoorbeeld de A43. Het Rode Kruis was op verschillende plaatsen aanwezig om automobilisten te ondersteunen, door bijvoorbeeld warme dranken uit te delen en assistentie te verlenen waar nodig.

Franse Alpen waar mogelijk mijden

Om te voorkomen dat nog meer automobilisten zich klem zouden  rijden werden verschillende snelwegen afgesloten. In de Franse Alpen sneeuwde het zaterdag aan het eind van de middag nog steeds, maar de intensiteit werd wel minder. De hoop is dat het vanavond droger wordt. 

Op sommige plaatsen is tot 30 centimeter gevallen. De VID roept Nederlandse automobilisten die nog naar het gebied onderweg gaan op de dringende waarschuwing van Bison Fute (Franse verkeersdienst) het gebied te mijden op te volgen. Hoeveel Nederlanders er zijn gestrand is onbekend.

Tag(s):