dinsdag, 28. april 2015 - 8:14

'Geef Groningers stem in besluitvorming gaswinning'

eef Groningers stem in besluitvorming gaswinning
Den Haag

D66 Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven pleit ervoor dat de belangen van de Groningers structureel worden vertegenwoordigd in de besluitvorming over de winning en verkoop van gas.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft onlangs geconcludeerd dat tot 2013 de veiligheid van de Groningers geen rol speelde bij het winnen van aardgas. Minister Kamp heeft daarvoor zijn excuses aangeboden aan de Groningers. Van Veldhoven: “Het is een goed begin dat de minister zijn excuses heeft aangeboden. Maar de Groningers hebben nog meer behoefte aan daden. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Daarom stelt D66 voor dat de belangen van de Groningers structureel worden meegenomen bij de besluitvorming over gaswinning.” Vandaag wordt in de Tweede Kamer gesproken over het ‘gasgebouw’ in Nederland.

Groningers

De besluitvorming over de winning en verkoop van gas vindt plaats in het zogenaamde ‘gasgebouw’. Het gasgebouw staat voor de publiek-private samenwerking tussen de Staat, EBN, Exxon Mobil, Shell en GasTerra voor winning en verkoop van aardgas. D66 pleit ervoor dat de Groningse gedeputeerde die gaat over gas ook in het ‘gasgebouw’ plaatsneemt. Deze provinciebestuurder moet vervolgens verantwoording afleggen aan de Groningers. Van Veldhoven: “Te lang is er besloten over de Groningers in plaats van mét de Groningers. Mooie woorden alleen is niet genoeg. De belangen van de Groningers moeten structureel worden meegenomen in de besluitvorming.”

Veiligheid

De veiligheid van Groningers moet voorop staan. Van Veldhoven: “Groningers willen dat er minder aardbevingen komen. Groningers willen dat ze veilig zijn en dat hun huizen stevig zijn. Daar moet snel meer werk van worden gemaakt. Bovendien pleit D66 ervoor dat er zo min mogelijk gas wordt opgepompt.” Alleen de hoeveelheid gas die nodig is voor leveringszekerheid wordt wat D66 betreft nog opgepompt.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):