vrijdag, 20. februari 2015 - 20:59 Update: 21-02-2015 9:32

Geen exit voor Griekenland maar vier maanden extra noodhulp

Akkoord in Brussel. Vier maanden extra noodhulp voor Griekenland
Foto: Archief EHF
Brussel

De Eurogroep is er vrijdag in geslaagd om een akkoord te bereiken. Het Griekse steunprogramma wordt met vier maanden verlengd, Dit melden verschillende media vrijdagavond.

In Brussel zijn de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) het eens geworden over vier maanden verlenging van de Griekse noodkredieten. Het huidige programma loopt eind februari af en zonder steun van de geldschieters krijgt Griekenland het snel financieel moeilijk. Door de verlenging is een dreigend faillissement en een exit van Griekenland uit de eurozone (de zogenoemde 'Grexit') voorlopig van de baan.

In ruil voor het extra krediet accepteert Griekenland de voorwaarden van de Europese geldschieters. De Grieken moeten de komende dagen hun hervormingsplannen toelichten aan de trojka: de EC, de ECB en het IMF. Het is nog onduidelijk in hoeverre de Eurogroep Griekenland tegemoet is gekomen. Mogelijk krijgt Griekenland wat meer ruimte bij het terugdringen van het Griekse begrotingstekort.

En verder kan Athene de extra tijd die het met de verlenging heeft gekregen gebruiken om met de eurolanden afspraken te maken over verdere steun, want alleen met een verlenging van vier maanden zijn de Grieken nog niet uit de gevarenzone.

Categorie:
Tag(s):