woensdag, 18. februari 2015 - 9:15 Update: 18-02-2015 12:34

Geen ruzie meer tussen ouders door nieuw systeem kinderalimentatie

VVD en PvdA willen eenvoudiger systeem kinderalimentatie
Foto: Archief bon
Den Haag

De VVD en de PvdA presenteren woensdag hun nieuwe voorstel voor een kinderalimentatiewet. Ze willen een eenvoudiger en rechtvaardiger systeem van kinderalimentatie dat leidt tot minder ruzie tussen ouders. Dit schrijven meerdere media woensdag.

De Kamerleden Recourt (PvdA) en Van der Steur (VVD)  introduceren een systeem waarmee scheidende ouders zelf kunnen berekenen hoe de alimentatie wordt verdeeld. Hierbij vervalt het automatisme dat de meest verdienende ouder het meest betaalt.

Ouders maakten in de afgelopen jaren vaak ruzie over de hoogte van de alimentatie. Daardoor staakten in 2013 bijna 13.000 ouders de betaling van de kinderalimentatie. Dat komt omdat ouders vaak niets snappen van de berekening van de alimentatie. Recourt in de media: 'Ze hebben geen idee waarom de rechter een bedrag oplegt. Het systeem is zo ingewikkeld dat je er alleen uit komt met hulp van deskundigen.'

VVD en PvdA komen daarom met nieuwe rentetabellen die volgens de Kamerlden iedereen begrijpt. Zo kunnen ouders zelf uitrekenen wat ze in welke situatie moeten betalen. Beide ouders gaan betalen. Hun draagkracht, maar ook het aantal dagen dat zij voor hun kinderen zorgen weegt mee. Hoe meer zorg iemand verleent des te lager de bijdrage.

Provincie: