vrijdag, 27. februari 2015 - 15:46 Update: 27-02-2015 20:56

Gerechtshof straft zwaar in vastgoedzaak Klimop

Zware straffen voor 'witte boorden' in Klimopzaak
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag gezegd ‘tevreden’ te zijn met de uitspraken in hoger beroep in de vastgoedfraudezaak Klimop.

‘In grote lijnen volgt het hof de zienswijze van het OM. Met de uitspraken van vandaag geeft het hof een belangrijk signaal af dat grootschalige fraude, in dit geval gepleegd door ‘witte boorden’, niet wordt getolereerd en zwaar wordt bestraft. Klimop in hoger beroep betrof 15 verdachten: 12 natuurlijke personen en 3 rechtspersonen’, aldus het OM.

In de zaak tegen hoofdverdachte Van V., die als directeur van de commerciële vastgoedtak van Bouwfonds in een strategische positie verkeerde, legde het hof 7 jaar cel op, 3 jaar meer dan de rechtbank oplegde. Het OM had in hoger beroep ook 7 jaar cel geëist. 

Het OM verwijt Van V. dat hij de spil was in de criminele organisatie die erop uit was om zichzelf te verrijken met vastgoedfraude. In de zaak tegen O.L., legde het hof, eveneens conform eis OM, 5 jaar cel op, 2 jaar meer dan de rechtbank. L. was samen met Van V. en V., inmiddels overleden, het driemanschap dat leiding gaf aan een criminele organisatie.

In de zaak tegen een andere verdachte, W.F., legde het hof, conform de eis van het OM, 5 jaar cel op, 1 jaar meer dan de rechtbank. F. was vanaf medio 1985 tot 1 december 2006 directeur van het pensioenfonds behorend tot het Philipsconcern. In die rol had hij met vastgoedtransacties vele miljoenen euro’s toebehorend aan dit pensioenfonds zich wederrechtelijk toegeëigend.

Provincie: