vrijdag, 13. maart 2015 - 17:39 Update: 13-03-2015 17:53

Gerestaureerde Glazen koets naar Louwman Museum gebracht

Gerestaureerde Glazen koets naar Louwman Museum gebracht
Foto: Koninklijk Huis
Den Haag

Vrijdag de dertiende, is de volledig gerestaureerde Glazen Koets, van de Koninklijke Stallen in Den Haag naar het Louwman Museum gebracht.

Koning Willem-Alexander onthult maandag 16 maart in het Louwman Museum de gerestaureerde Glazen Koets. Van 17 maart tot en met 21 juni zijn de Glazen Koets en de tentoonstelling over de restauratie in het museum te zien.

Met de onthulling opent de Koning een tentoonstelling over de restauratie van het rijtuig, die, na twee jaar historisch vooronderzoek, vijf jaar heeft geduurd. De Glazen Koets wordt tentoongesteld in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Op 16 maart, de dag dat de tentoonstelling officieel wordt geopend, is het 200 jaar geleden dat Willem I het koningschap aanvaardde.

Koning Willem I bestelde de Glazen Koets in 1821 bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons, die het rijtuig in 1826 afleverde. Het is daarmee het oudste rijtuig van het Koninklijk Staldepartement en wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was de koets onder meer te zien bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard en het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus.