vrijdag, 3. april 2015 - 15:11 Update: 03-04-2015 15:50

Gerestaureerde kruisiging te zien met Pasen in Rijksmuseum

Gerestaureerde kruisiging te zien met Pasen in Rijksmuseum
Foto: Rijksmuseum
Amsterdam

Het Rijksmuseum presenteert ter gelegenheid van Pasen een zeldzaam en grondig gerestaureerd zwart marmeren reliëf met uitgebreide kruisigingsscène, afkomstig uit het atelier van de Italiaans-Waalse beeldhouwer Nicolas II Palardin en gemaakt omstreeks 1550-1560. Dit meldt het rijksmuseum vrijdag.

‘Dit bijzonder verfijnde reliëf toont een Kruisigingsscène bestaande uit maar liefst eenentwintig figuren. Hoog bovenaan hangt Christus aan het kruis. De waardige houding van zijn lichaam vormt een groot contrast met die van de kronkelende moordenaars aan de afgeknotte boomstamkruisen naast hem’, aldus het  Rijksmuseum.

In het midden bevinden zich enkele omstanders en soldaten, waarvan er één de Verlosser met een lans in de zij steekt. Het is de blinde Longinus die door een andere ruiter bij het richten wordt geholpen. Links onderaan is Maria te zien, die overmand door verdriet in zwijm valt terwijl haar zussen en Johannes de Evangelist haar proberen te ondersteunen. 

Strijklicht

Rechts van hen wordt gevochten om Christus’ gewaden. Het grimmige tafereel, van bovenaf gadegeslagen door een woest gebarende God de Vader op een wolk, vindt plaats in een bergachtig landschap met achter de radstaak links in het verschiet een gezicht op de stad Jeruzalem. Door het gebruik van diepzwart marmer heeft dit hoogtepunt uit het Lijdensverhaal van Christus een extra dramatische lading gekregen. Alleen onder strijklicht komt de donkere voorstelling tot leven.

Provincie: