dinsdag, 6. januari 2015 - 21:40 Update: 09-01-2015 15:18

Gestart met fase 1 klinisch onderzoek Nederlands Ebola-vaccin

Ebola-vaccin uit Nederland getest op eerste vrijwilligers
Foto: RIVM
Tilburg

In Oxford is men onlangs gestart met een fase 1 klinisch onderzoek naar de werkzaamheid bij mensen van het in Nederland ontwikkelde preventief ebola-vaccin. Dit heeft Janssen Pharmaceutical Companies dinsdag bekendgemaakt.

Dit vaccin is bij de Janssen Pharmaceutical Companies van Johnson & Johnson in ontwikkeling. Het onderzoek wordt geleid door de Oxford Vaccine Group, onderdeel van de afdeling kindergeneeskunde van de universiteit van Oxford. Het recruteren voor het onderzoek is gestart en de eerste vrijwilligers hebben hun initiële dosis van het vaccin ontvangen. De werving is naar verwachting tegen eind januari rond.

Johnson & Johnson kondigde vandaag ook aan dat Janssen, in partnerschap met Bavarian Nordic A/S, inmiddels al meer dan 400.000 regimes van het prime-boost vaccin heeft geproduceerd, voor gebruik in grootschalige klinische onderzoeken per april 2015. 

Een totaal van 2 miljoen regimes zal beschikbaar komen in de loop van 2015, met de mogelijkheid om snel op te schalen naar 5 miljoen regimes, indien nodig, gedurende een periode van 12-18 maanden. Deze toegenomen projectie is een update van Janssens’ eerdere doel om meer dan één miljoen regimes te produceren voor het eind van 2015, met 250.000 regimes voor brede toepassing in klinisch onderzoek per mei 2015.

“Als een leider op het terrein van wereldwijde gezondheidszorg hebben we de verantwoordelijkheid om snel te handelen omdat ebola nog steeds talloze patiënten, families en gezondheidszorgwerkers in West Afrika laat lijden,” zei Alex Gorsky, voorzitter en CEO van Johnson & Johnson.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):