vrijdag, 6. maart 2015 - 12:49 Update: 06-03-2015 17:04

Gevangenen PI Veenhuizen moeten weg uit 'luxe-cel'

Langgestraften in Norgerhaven moeten verhuizen
Foto: EHF
Den Haag

De kortgedingrechter in Den Haag is van oordeel dat de terbeschikkingstelling van de locatie Norgerhaven van de PI Veenhuizen aan de Noorse autoriteiten voor Noorse gevangenen niet onrechtmatig is. Dat betekent dat achttien (levens)langgestraften die daar op dit moment verblijven in Afdeling K gedwongen worden overgeplaatst.

Besluitvorming roept wel vragen op

De besluitvorming roept voor de rechter wel een aantal vragen op. Zo doorkruist deze terbeschikkingstelling aan de Noorse autoriteiten het voorbestaan van afdeling K. Deze afdeling is op dit moment de enige afdeling in Nederland die speciaal is ingericht voor de detentie van (levens)lang gestraften. Voorts heeft de staatssecretaris de indruk gewekt – hij reageerde namelijk nergens op – dat hij zich weinig gelegen laat liggen aan de belangen van de eisers. Dat maakt zijn beslissing echter niet onrechtmatig.

Alternatief

Het belang van de staatssecretaris – het behoud van werkgelegenheid – is voor de rechter een gerechtvaardigd belang. Daarnaast kunnen afdelingen in andere gevangenissen passend worden gemaakt voor deze langgestraften. Ter zitting is namens de staatssecretaris ook erkend dat eisers een adequaat alternatief moet worden geboden.