donderdag, 5. februari 2015 - 17:20

Gevangenisstraffen geëist voor omvangrijke schapendiefstal in Bommelerwaard

Gevangenisstraffen geëist voor omvangrijke  schapendiefstal in Bommelerwaard
Foto: Archief EHF
Arnhem

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Arnhem onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 18 en 30 maanden geëist tegen drie mannen uit Ochten die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan grootschalige schapendiefstal in de Bommelerwaard. Tussen juli en september 2012 werden op vijf verschillende momenten in totaal 424 schapen weggenomen van negen schapenhouders.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de mannen van 39, 30 en 29 jaar uit Ochten in de nachtelijke uren erop uit trokken om de schapen uit de weilanden te halen. Dit blijkt uit getuigenverklaringen, de (telefonische) contacten tussen het drietal en het onjuist omgaan met de administratie, bedoeld om de herkomst van de schapen te verdoezelen. Ook hebben getuigen op camerabeelden van de diefstal in Linden voertuigen van de verdachten herkend.

Bij de verdachten werden uiteindelijk 554 schapen aangetroffen, waarvan een deel wel legaal bezit was. Om de herkomst van de schapen vast te stellen, is gebruik gemaakt van DNA verwantschapsonderzoek. De gedupeerde schapenhouders wezen, nadat ze een gestolen schaap hadden herkend, op hun eigen boerderij een ouder of nakomeling aan. De bloedprofielen van beide dieren werden vergeleken om verwantschap aan te kunnen tonen. 

Naast de diefstal wordt de mannen ook witwassen verweten. Om de diefstal te verhullen, werden onder andere onjuiste meldingen gedaan in het registratiesysteem en originele oormerken verwijderd.

Provincie: