zaterdag, 7. februari 2015 - 10:53 Update: 07-02-2015 14:42

Gewonden bij tientallen aarijdingen door gladheid

Leek

Bij een ongeval op de A7 ter hoogte van Leek raakten de twee inzittenden van een auto zwaar gewond. De twee waren door de gladheid met de auto van de weg geraakt. Ze stapten uit en werden toen aangereden door een andere auto die van de weg gleed.

Ook elders in Noord-Nederland vonden tientallen ongevallen door de gladheid plaats. In veel gevallen was er alleen sprake van blikschade. De Meldkamer Noord-Nederland handelde meer dan 60 aanrijdingen op de hoofdwegen in het noorden af. Om automobilisten te waarschuwen werd gebruik gemaakt van social media, de traditionele media en NL-Alert.

Afgesloten wegen

Zaterdagochtend rond zeven uur kwamen de eerste meldingen van aanrijdingen door de gladheid bij deMeldkamer Noord-Nederland binnen. Op diverse wegen raakten tientallen automobilisten en een aantal vrachtauto’s van de weg. Op de A7 bij Leek vielen daarbij twee zwaar gewonden. Beide slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

De A7 tussen Leek en Groningen werd dan ook afgesloten voor alle verkeer. De A7 bij Bolsward werd eveneens afgesloten. Een geschaarde vrachtwagen versperde daar de weg. Tenslotte werd ook de A28 tussen Groningen en Haren enige tijd afgesloten. De bergingsbedrijven konden op die manier veilig gestrande auto's wegslepen en ook de strooiploegen van Rijkswaterstaat konden hun werk doen.

Inzet media en NL-Alert

Om weggebruikers te waarschuwen voor de gladheid werd gebruik gemaakt van social media en de traditionele media. Daarnaast werd door de Meldkamer Noord-Nederland NL-alert in gezet. Door middel van dit waarschuwingssysteem kregen mensen in Fryslân, Groningen en Drenthe een sms-bericht met daarin een waarschuwing om niet de weg op te gaan.

Ongevalsfoto

In Wildervank is vanochtend een vader met zijn drie jonge kinderen de sloot ingegleden op de Dalweg (Parallelweg N33) bij Wildervank. De automobilist gleed door de ijzel met zijn wagen in een bocht rechtdoor en belandde op zijn zij in een sloot. De man wist zichzelf en zijn drie kinderen uit de auto te bevrijden. Ambulancemedewerkers hebben alle inzittenden onderzocht. Vervoer naar het ziekenhuis bleek niet noodzakelijk. Ze kwamen er met een nat pak en de schrik goed vanaf. 

Code Oranje

Het KNMI waarschuwde zaterdagochtend met code oranje voor spekgladde wegen door ijzel. Rijkswaterstaat waarschuwde automobilisten niet de weg op te gaan. Alle waarschuwingen zijn inmiddels ingetrokken.

 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):