maandag, 20. april 2015 - 16:54 Update: 20-04-2015 16:56

'Gezonde lucht in Nederland is goed haalbaar '

'Gezonde lucht in Nederland is goed haalbaar '
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Luchtkwaliteit die voldoet aan de advieswaarden van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is haalbaar in Nederland, maar alleen als alle beleid daadwerkelijk wordt uitgevoerd en gehandhaafd. ‘Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het RIVM’, meldt Milieudefensie maandag.

‘De WHO-advieswaarden zijn een stuk strenger dan de huidige Europese luchtkwaliteitsnormen. Of het ook gaat lukken ligt aan de politiek’, aldus Milieudefensie.

De beleidsmaatregelen die in Europa en in Nederland op tafel liggen op het gebied van luchtkwaliteit, energie en klimaat kunnen gezamenlijk leiden tot veel gezondere lucht: een langere levensduur voor iedereen (gemiddeld vier maanden), duizenden kinderen die geen last meer hebben van bronchitis, honderden vroegtijdige doden en ziekenhuisnamen minder. 

Ook financieel is het plaatje positief: kostenbesparing door maar liefst 1,5 miljoen minder ziekteverzuimdagen door gezondere lucht is hoger dan de kosten van het volledige Europese luchtbeleid bij elkaar. De crux zit hem in de uitvoering en de handhaving. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):