maandag, 30. maart 2015 - 10:04 Update: 30-03-2015 20:31

'Gezondheidsklachten door stankoverlast'

mest
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

Mensen die in de buurt van een megastal met kippen of varkens, of een boerderij met veel kippen, varkens en koeien wonen, hebben meer stankoverlast en mensen die last hebben van stank hebben meer gezondheidsklachten.

Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en IRAS van Universiteit Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Agricultural and Environmental Medicine.

Kun je ziek worden van stank? Met de mestgeur kunnen ook irriterende stoffen in de omgeving worden verspreid, en regelmatige stankoverlast kan leiden tot chronische stress. Veel protesten, klachten bij huisartsen en burgerinitiatieven tegen stankoverlast in de Peel, waren aanleiding om de gevolgen daarvan op de gezondheid van omwonenden te onderzoeken.

Stankoverlast en gezondheid

Mensen die overlast hebben van stank blijken meer gezondheidsklachten te hebben. Ze zeggen vaker te hoesten en verkouden te zijn, last te hebben van duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie, en klachten door chronische stress – zoals slapeloosheid, angst en depressie – komen vaker voor.

Daarnaast beoordelen zij hun eigen gezondheid een stuk slechter dan mensen die geen stankoverlast hebben. Maar ondanks dat mensen die stankoverlast ervaren meer gezondheidsklachten rapporteren, gaan er slechts weinig voor deze klachten naar de huisarts.

Categorie:
Provincie: