woensdag, 8. april 2015 - 17:47 Update: 09-04-2015 21:30

Gezondheidsraad wil dat bloed hielprik straks op 31 ziektes wordt gecontroleeerd

Gezondheidsraad wil hielprikcontrole uitbreiden naar 31 ziekten
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De Gezondheidsraad heeft in een woensdag uitgebracht advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanbevolen om veertien extra ziekten aan het programma voor testen toe te voegen aan de huidige hielprik. Dit meldt de Gezondheidsraad woensdag.

‘Kort na de geboorte krijgt bijna elke baby in ons land een hielprik. Het hielprikbloed wordt momenteel onderzocht op zeventien ziekten waarbij tijdige behandeling essentieel is om gezondheidsschade te voorkomen of te beperken’, stelt de Gezondheidsraad. ‘In principe moet er worden afgezien van screening op niet-behandelbare aandoeningen, tenzij het belang van de pasgeborene daarmee duidelijk gediend is.

Veertien nieuwe ziekten

De hielprik is bedoeld om bij pasgeborenen ziekten snel op het spoor te kunnen komen en behandelen. Voor bepaalde ziekten zijn de behandelmogelijkheden de afgelopen jaren sterk verbeterd en ook zijn er ziekten die nu beter dan voorheen kunnen worden opgespoord. Het gaat vooral om zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziekten. Tijdige medicatie, stamceltransplantatie of aanpassing van het dieet is daarbij van groot belang.

Categorie:
Provincie: