vrijdag, 27. maart 2015 - 22:06 Update: 27-03-2015 22:13

Gigantische ‘Gouden halve hamburger’ voor kampioen onderbetaling Mc Donald’s

Gigantische ‘Gouden halve hamburger’ voor kampioen onderbetaling Mc Donald’s
Rotterdam

Meer dan 25 jongeren van Young & United hebben Mc Donald’s Nederland directeur Jo Sempels vanavond symbolisch ‘De Gouden Halve Hamburger’ overhandigd. Zij deden dit bij de opening van de luxueuze Golden Mc Donald’s in Rotterdam op de Coolsingel 44.

Young & United verovert Nederland in rap tempo. Vanochtend hadden al 10.000 mensen de petitie getekend voor volwassen loon vanaf 18, meer vaste contracten en banen waar je van kunt leven.

“We hebben ‘de Oscar van de onderbetaling’, de Gouden Halve Hamburger, overhandigd aan de kampioen onderbetaling ”, aldus Seylin.

De ‘werkende jongeren’ van Young & United roepen iedereen op om hun petitie te tekenen voor volwassen loon vanaf 18, meer vaste contracten en echte banen waar je van kunt leven.

Woensdagavond laserden de jongeren #halfloon WTF op onder andere de Malietoren in Den Haag en de Centraal stations van Rotterdam en Amsterdam. Young & United is een initiatief van FNV en hun acties worden ondersteund door een brede coalitie van (jongeren-)organisaties.

Nederland loopt hopeloos achter

Werkende jongeren van 18 tot 23 jaar krijgen in Nederland een jeugdloon. Zo heeft een 18-jarige recht op 45% van het normale minimumloon. Ze doen hetzelfde werk als 23 jaar en ouder voor half loon en krijgen slechts zelden een vast contract. Terwijl 86% van de werkende jongeren een vast contract wil. Voor 18-jarigen is het minimumloon voor fulltime werk 683,30 per maand, vier euro per uur. In bijvoorbeeld België, Engeland en Frankrijk is het respectievelijk 82, 83 en 100% van het normale minimumloon.

De FNV wil een eerlijke verdeling van geld en werk en Echte banen met genoeg zekerheid, respect en een fatsoenlijk inkomen. De FNV roept iedereen die het hier mee eens is op, om op 1 mei naar Amsterdam te komen. Voor een luid en duidelijk signaal op de ‘Dag van de Echte banen’. Met muziek, markt en mars voor Koopkracht en Echte banen.