maandag, 6. april 2015 - 20:49 Update: 07-04-2015 9:10

Greenpeace bezet boorplatform Shell op Stille Oceaan

Greenpeace-actievoerders beklimmen boorplatform Shell
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Greenpeace-actievoerders zijn vandaag op de Stille Oceaan aan boord geklommen van Shells boorplatform Polar Pioneer.

Met deze actie maken zij de hele wereld getuige van iedere stap en misstap die Shell begaat in haar jacht op Noordpoololie.

Op dit moment versleept het oliebedrijf het boorplatform van Azië via Seattle naar Alaska. Vanaf dit platform wil Shell begin juni in het kwetsbare Noordpoolgebied boren. De Greenpeace-activisten belemmeren de navigatie niet, maar blijven zo lang mogelijk op het platform om de wereld te laten zien wat Shell van plan is.

Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Nederland, maakt zich zorgen over de boorplannen van Shell. “Niet alleen moet de olie in de grond blijven om klimaatschade in de hand te houden, een olieramp in het Noordpoolgebied is onontkoombaar. Er zijn geen bewezen effectieve methodes om een olielek in dit kwetsbare gebied te stoppen en op te ruimen.”

Obama

President Obama heeft vorige week de boorvergunningen van Shell in de Chukchi Zee bekrachtigd. Hij legt daarmee niet alleen de protesten van burgers, milieuorganisaties en wetenschappers naast zich neer, maar ook de bezwaren van zijn eigen overheidsorganisatie; Bureau of Ocean Energy management (BOEM). De kans op een grote olielekkage raamt het BOEM op 75 procent. Bovendien concludeert een studie in Nature dat 100 procent van de Noordpoololie in de grond moet blijven willen we de opwarming van de aarde onder de kritieke grens van 2 graden Celsius houden.