donderdag, 23. april 2015 - 15:43 Update: 24-04-2015 13:37

Griepepidemie die nu heerst is langste sinds afgelopen 40 jaar

Langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt nog voort
Foto: fbf
Utreccht

De langste griepepidemie sinds 40 jaar duurt nu al twintig weken. Aanvankelijk werd in neus- en keelmonsters van patiënten vooral griepvirus A(H3N2) gevonden, gedurende het seizoen vinden de virologen dit virus minder en steeds meer griepvirus B. Dit meldt het NIVEL.

De griepepidemie begon al voor de kerst. Afgelopen week gingen nog 56 op de 100.000 mensen naar de huisarts vanwege griepachtige klachten en werd in 75% van de afgenomen neus- en keelmonsters van die patiënten griepvirus gevonden. De epidemische grens ligt bij 51 op de 100.000 mensen. De peilstationhuisartsen van NIVEL Zorgregistraties houden al sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen vanwege griepachtige klachten en zij nemen ook monsters af voor laboratoriumonderzoek bij het RIVM.

Vaccin

NIVEL-onderzoeker, huisarts en epidemioloog Gé Donker: 'Zowel griepvirus A(H3N2) als de meest voorkomende B-variant matchen dit jaar niet perfect met de varianten die in het griepvaccin voorkomen. Mogelijk zijn daardoor dit jaar meer ouderen die wel gevaccineerd waren ziek geworden door griep. De nu rondwarende varianten zitten komend seizoen wel in het vaccin, zodat dan de bescherming door het griepvaccin hopelijk weer veel beter is.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):