vrijdag, 13. maart 2015 - 9:25 Update: 13-03-2015 12:49

GroenLinks wil windmolens langs snelweg

GroenLinks wil 1500 windmolens langs snelweg
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Rijk moet grond langs snelwegen beschikbaar stellen voor extra windmolens. 'Zo kunnen we echt een grote stap zetten richting meer schone energie', stelt Bram van Ojik, de politiek leider van GroenLinks. Snelwegen vormen logische lijnen om windmolens langs te plaatsen. Bovendien geldt in de buurt van snelwegen een beperking voor bewoning vanwege het lawaai van de auto’s.

Nederland heeft ongeveer 2300 kilometer snelweg. Volgens GroenLinks is ongeveer de helft daarvan geschikt voor het plaatsen van windmolens. Als een snelweg vlak langs een woonwijk gaat is dat geen goede plek voor een windmolen. Ook beschermde natuurgebieden en bijzondere landschappen komen niet in aanmerking.

Van Ojik:  'We denken dat er plek is voor ruim 1500 extra windmolens. Daarmee kunnen 3 miljoen huishoudens van schone energie worden voorzien. Dat is een verdubbeling van de huidige productie in Nederland.'

De windmolens zouden de komende tien jaar gebouwd moeten worden. Zo blijft ook na afloop van het energieakkoord in 2023 het aandeel schone energie in Nederland groeien.

Provincie: