donderdag, 1. januari 2015 - 20:10 Update: 01-01-2015 20:34

Grote brand leegstaande loods Dirksland

Grote brand leegstaande loods Dirksland
Foto: MV
Dirksland

In een leegstaande loods op industrieterrein Spuikolk in Dirksland brak donderdagochtend een grote brand uit. De uitslaande brand zorgde voor veel rook.

Twaalf woningen werden uit voorzorg ontruimd.

Rond half zes ’s morgens brak in een loods aan de Spuikolk een grote brand uit. De wind blies de dikke rookwolken richting de Onwaardsedijk, waar twaalf woningen uit voorzorg werden ontruimd. Veel bewoners vetrokken naar familie of vrienden. Overige bewoners konden terecht in café De Kaai. Daar was de burgemeester aanwezig om de bewoners op te vangen en te woord te staan.

Omdat de dakplaten van de loods asbest bevatten, heeft de brandweer vanaf het eerste moment dat de zij ter plaatse was continu onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van asbest in de omgeving. Omdat het dak was gemaakt van een zware, hechtgebonden asbestvorm (asbestcement) zijn de afgebrokkelde delen direct naast het pand naar beneden gevallen. Buiten het industrieterrein is geen asbest aangetroffen. Volgens de formele procedure zal donderdag nog door een extern bedrijf een extra inspectie plaatsvinden.

De brand kon al snel worden terug geschaald naar middelbrand. Maar om het vuur helemaal uit te krijgen binnen, moest het pand gedeeltelijk gesloopt worden. De bewoners konden rond het middaguur naar hun huizen terug. De brandweer zal nog de hele dag bezig zijn met nablussen.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):