donderdag, 16. april 2015 - 22:16 Update: 16-04-2015 23:09

Grotere kans op hartaanval na scheiding

Grotere kans op hartaanval na scheiding
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF

Uit een Amerikaans onderzoek onder 15.827 mensen blijkt dat mannen en vrouwen die scheiden een grotere kans hebben om getroffen te worden door een hartaanval.

De kans op een hartaanval wordt vermoedelijk vergroot door de chronische stress, zo denken de onderzoekers. Dit meldt Scientas.nl donderdag. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Circulation.

De onderzoekers volgenden tussen 1992 en 2010 de groep van 15.827 mensen. Ongeveer één op de drie deelnemers maakte in deze periode minstens één scheiding door.

Vrouwen die scheiden hebben 24 procent meer kans op een hartaanval dan getrouwde vrouwen. En wanneer vrouwen meerder keren scheiden, stijgt de kans op een hartaanval met 77 procent. Bij mannen is het verschil kleiner: 10% grotere kans bij één echtscheiding en 30% grotere kans op een hartaanval bij meerdere scheidingen. Als een man hertrouwt gaat hij weer terug naar het oude niveau, terwijl vrouwen die hertrouwen een verhoogd risico op een hartaanval blijven houden.

De wetenschappers denken dat de grotere kans op een hartaanval vooral met langdurige stress te maken heeft. Onderzoeker Linda George: 'We weten dat psychische klachten een constante belasting voor het immuunsysteem vormen, het risico op ontstekingen vergroten en de hoeveelheid stresshormonen doen toenemen. Het immuunsysteem wordt negatief beïnvloed en als dat jaren duurt, eist het zijn lichamelijke tol.'

De onderzoekers raden bij een stressvolle scheiding ondersteuning van goede vrienden aan.

Categorie: