maandag, 9. februari 2015 - 10:57 Update: 09-02-2015 12:30

Heksenveroordeling uit 1603 brengt 3000 euro op

Heksenveroordeling uit 1603 brengt 3000 euro op
Heksenveroordeling uit 1603 brengt 3000 euro op
Amsterdam

Gisteravond is bij online veilinghuis Catawiki een oude heksenveroordeling uit 1603 geveild voor bijna 3.000 euro. De verwachting was dat het document tussen de 700 en 1.000 euro zou opbrengen.

Volgens veilingmeester Job Kwakman van Catawiki was er dan ook veel belangstelling voor het meer dan vier eeuwen oude document. Er is slechts een handjevol van deze documenten bekend en het bijzondere aan dit document is dat het ondanks zijn ouderdom ook nog altijd erg goed leesbaar is.

Het document behelst het oordeel van een proces tegen Ursula Grimm uit Mainflingen (Duitsland). In de veroordeling staat dat een dorpsgenoot heeft verklaard dat Ursula met zeven andere 'heksen' aanwezig was bij het huwelijk van de duivel. Ursala werd door de rechter daarom tot de dood veroordeeld en belandde op 2 augustus 1603 op de brandstapel. Saillant detail is dat er wordt aangegeven dat de man van Ursula de kosten van de executie moet betalen.

Zeldzaam document

Volgens veilingmeester Job Kwakman is dit een bijzonder document. ''Van de tienduizenden heksenveroordelingen die er in Europa zijn geweest zijn er nauwelijks documenten opgesteld. Dat dit bij Ursula Grimm wel is gebeurd, duidt erop dat ze een invloedrijke vrouw in het dorp was. Het leert ons veel over de waanzin die er toen in Europa heerste''. Kwakman laat weten dat er tijdens de veiling door diverse musea is meegeboden. Uiteindelijk trok een anonieme Nederlandse antiquair aan het langste eind. 

Categorie:
Provincie: